Izdelkov: 0

Uvajanje biorazgradljivih zastirnih folij proti plevelu

Uvajanje biorazgradljivih folij za preprečevanje rasti plevelov in uravnavanje vlage v tleh pri pridelavi hrane se je začelo že pred leti. Prinaša veliko prednosti pred klasičnimi polietilenskimi folijami, glavni slabosti pa sta zaenkrat le omejena življenjska doba in cena folije.

Osnovni material, imenovan Mater-bi, je narejen iz organskih sestavin, kot so koruzni škrob, celuloza in kombinacije rastlinskih olj. ECOPAC pa je biorazgradljiva folija, narejena iz Mater-bi, katere mehanske lastnosti in karakteristike so zelo podobne tradicionalni foliji iz polietilena, obenem pa je biorazgradljiva in kompostabilna glede na Evropski standard UNI EN 13432, ki je najpomembnejša referenca za proizvajalce folij, javne ustanove, certifikatorje in pridelovalce.

Zaradi svojih biorazgradnih lastnosti močno zmanjša vpliv na okolje in ugodno vpliva na celoten cikel pridelave hrane, od uporabe do odstranjevanja ostankov po koncu uporabe.

Za pridelovalca, ki se odloča o uporabi biorazgradljive folije, je najbolj pomembno, da folija omogoča enostavno polaganje na tla, da zdrži potrebno dolgo obdobje na njivi in da se po ciklu uporabe enostavno zadela v tla, brez potrebe po pobiranju in vožnji na deponijo. S tem se bistveno zmanjšajo stroški pobiranja, odstranjevanja in reciklaže.
Uvajanje biorazgradljivih zastirnih folij proti plevelu

Folija ECOPAC vseeno zahteva nekaj več pozornost pri uporabi.

Priprava tal

Priprava tal je osnovna operacija in pomemben faktor pri uporabi biorazgradljive folije. Korektna priprava tal omogoči dobro uporabo folije. Tla, namenjena uporabi biorazgradljive folije, morajo biti na fino pripravljena, brez ostrega kamenja in grobih in ostrih ostankov rastlin, ki pri polaganju lahko mehansko poškodujejo folijo.
Folije ni priporočljivo polagati takoj po gnojenju z organskimi gnojili, da se prepreči prezgodnja razgradnja folije zaradi večje koncentracije mikroorganizmov iz organskega gnojila.
Polaganje folije
Polaganje folije je lahko opravljeno z enakimi stroji kot pri navadni PE foliji. Pri nastavitvah stroja je treba le zmanjšati napetost odvijanja role, da preprečimo mehanske poškodbe. Po nekaj urah se folija oprime grebena ali površine tal. Priporočamo tudi, da se folije ne polaga pri zelo visokih temperaturah. Folija mora biti normalno zagrnjena z zemljo, da je ne odpihne veter.

Namakanje

Priporočamo, da se prepreči zastajanje vode na foliji, ker to pospeši razgradnjo folije, zato je priporočljiva izdelava sadilnih grebenov.
Ni pa nobenih omejitev pri uporabi kapljičnih namakalnih cevi. Cev naj bi bila pod folijo ali pod površino zemlje od 3 do 5 cm.

Obstojnost folije

Obstojnost folije ECOPAC je odvisna od vseh okoljskih faktorjev v tleh in mikrobiološke aktivnosti tal. Sonce, voda in debelina folije skupaj odigrajo pomembno vlogo pri obstojnosti. V osnovi iz prakse lahko vidimo, da 15 mikronska folija, ki je največkrat uporabljena, pri nas zdrži od 3 do 6 mesecev. S povečevanjem debeline se podaljšuje tudi življenjska doba.
Življenjska doba je podana le kot osnovno vodilo in težko zagotovi točno trajanje uporabe folije.

Zaključek cikla

Na koncu rastlinskega cikla je treba zemljo preorati skupaj z ostanki folije, oziroma jo zadelati v tla.
Važno je spomniti, da so mikroorganizmi v tleh odgovorni za razgradnjo folije, zato ostanki folije na površini ostanejo nerazgrajeni dalj časa kot tisti, ki so zadelani v tla.

Skladiščenje folije Ecopac

Neuporabljena folija mora biti vedno skladiščena v originalni embalaži, na suhem ter ne sme biti izpostavljena soncu ali toploti. Uporabljena naj bi bila najkasneje v enem letu.

Peter Molan

PREDIKAT E-NOVICE

Čakajo vas strokovno / izobraževalni članki in akcijska ponudba izdelkov.
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×