SI  HR
  +386 7 477 85 08

  Sajenje malin in robid - osnovna navodila in priporočila

  Objavljeno: 05.03.2020

  Maline in robide najbolje uspevajo v lahkih, dobro odcednih, rahlo kislih tleh. Če so tla težja, naredite čim višje grebene, da se izognete koreninskim boleznim.

  Založno gnojenje:

  (ne tik pred sajenjem)
  • Hlevski gnoj
  • STALLATICO (organsko gnojilo)
  Zraven vam prilagamo priporočila dveh podjetij, ki se ukvarjata z dobavo gnojil. Sami ali v pogovoru z njimi presodite, kateri način gnojenja boste uporabili.

  Sadike sadimo na grebene, pokrite z zastirko. Priporočamo, da uporabite tkanino AGROTEKSTIL, ki je UV stabilizirana in bo zdržala tudi do 10 let.

  Namakanje

  Najbolj enostaven in najprimernejši način namakanja je kapljično namakanje skozi namakalne cevi. Uporabite lahko kapljične AQUA-TRAX cevi tip: 8-20-1,14 ali močnejše cevi z debelejšo steno 15-20-1,14.

  Sadilne razdalje

  • Maline - 40 cm v vrsti in 2.5 do 3M med vrstami.
  • Robide – 1M v vrsti in 2.5 do 3M med vrstami.

  Pravilno sajenje

  Sadike posadite malenkost globje, kot je bila v kocki, s tem da je ne pritiskate preveč. Po sajenju jih rahlo zalijte ter čez par dni preverite globino posajenih sadik. Če se je zemlja posedla, jo rahlo nagrnite nazaj.  
  pravilno
  nepravilno

  V obdobju po sajenju poskrbite za primerno vlago v grebenih (ne prevlažno), za sprotno odstranjevanje plevelov ter varstvo pred boleznimi in škodljivci. Po cca 2 mesecih bo potrebno postaviti oporo rastlinam.
  Pred obiranjem se priporoča pokrivanje nasada s plastenjakom zaradi lažjega varstva pred boleznimi.

  Mnogo uspehov pri pridelavi jagodičja vam želimo sodelavci podjetja!
  © 2020 predikat.si