Izdelkov: 0

REZ ENKRAT RODNIH MALIN
Rez malin
Enkrat rodna malina rodi na dvoletnem lesu, kar v praksi pomeni, da bodo poganjki, ki so zrasli letos, rodili drugo leto, temu primerno pa prilagodimo tudi rez. Po končanem obiranju se poganjki, ki so rodili, začnejo sušiti, zato jih izrežemo čisto do tal in odnesemo iz nasada. Najbolje je, da jih zažgemo, da preprečimo širjenje bolezni in škodljivcev. Večino mladih poganjkov medtem pustimo kot rodni potencial za naslednje leto - poškodovane lahko takoj izrežemo in prav tako odnesemo iz nasada. Jeseni zdrave, mlade poganjke privežemo ob oporo (na najvišjo žico, ta naj bo na višini približno 1.8 do 2.0 m) in jih približno 20 cm nad žico prikrajšamo, da se pozimi ne poškodujejo.

POMEMBNO: mladih poganjkov nikoli ne prikrajšujemo pred zaključkom rasti, ker bi s tem pospešili rast stranskih poganjkov. Zgodaj spomladi (pred pričetkom rasti) pa izvedemo še eno rez teh mladih poganjkov – izrežemo vse zelo šibke, nizke, poškodovane in pozeble poganjke. Pri tem pustimo okoli 8 najlepših poganjkov na tekoči meter. Ti poganjki bodo rodili nekje od sredine junija do sredine julija, odvisno od sorte.
 
REZ DVAKRAT RODNIH MALIN

Dvakrat rodna malina rodi prvič na zgornji tretjini toletnih poganjkov in drugo leto na istem poganjku še enkrat – tokrat na drugi tretjini poganjka. Rez teh sort malin je odvisna od tega, ali želimo, da poganjki rodijo le enkrat, ali bomo pustili, da rodijo dvakrat.

Če se odločimo, da rodijo le enkrat, jih moramo vsako leto zgodaj spomladi oziroma preden začnejo poganjati porezati čisto do tal. Iz zemlje bodo začeli poganjati novi poganjki, ki bodo še isto leto rodili (konec julija do mraza). Če je novih poganjkov preveč, opravimo še redčenje poganjkov. S tem poskrbimo, da je nasad zračen in imamo s tem manjše težave z boleznimi. Pustimo nekje do 10 poganjkov na tekoči meter. Zaradi čedalje večjih težav z malinovo sušico v zadnjem času se večina pridelovalcev odloča za ta način rezi.

Če pa se odločimo, da bomo te sorte pustili, da na istih poganjkih rodijo še enkrat, bomo zgodaj spomladi pustili največ dva poganjka, ju prikrajšali (odstranili zgornjo tretjino poganjka) ostale poganjke pa izrezali do tal. Poganjki, ki smo jih pustili roditi še enkrat, bodo rodili v juniju.

POMEMBNO: ti poganjki se po končanem zorenju začnejo sušiti in jih moramo čim prej izrezati in odstraniti iz nasada. Istočasno razredčimo tudi mlade poganjke. S tem bomo poskrbeli, da bo nasad bolj zračen. Pustimo nekje do 10 poganjkov na tekoči meter.
 
Pripravila:
Tatjana Žnideršič

PREDIKAT E-NOVICE

Čakajo vas strokovno / izobraževalni članki in akcijska ponudba izdelkov.
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×