SI  HR
  +386 7 477 85 08

  Pred obiranjem jagod sezone 2019

  Objavljeno: 15.04.2019

  20180511_170342
  Pomlad  2019 – idealna za raztegovanje sezone obiranja jagod


  Zadnji hladni dnevi so malo zaustavili razvoj sadik jagod in upočasnili zorenje, tako da se napovedi, da bodo prve domače jagode zrele rekordno zgodaj, okoli 15. aprila, nekako ne bodo uresničile. Vseeno bo to ena najzgodnejših letin v zadnjih letih.

  Večji pridelovalci z namenom raztegovanja obiralne in prodajne sezone sadijo več sort, od zgodnjih do poznejših, temu primerno pa tudi pokrivajo in čistijo nasade postopno, nekatere šele tik pred cvetenjem. Za razliko od zelo zgodaj pokritih nasadov, kjer se prvi plodovi počasi barvajo, se zraven nepokriti nasadi šele prebujajo, sploh poznejše sorte, kot naprimer Laetitia.

  Pridelovalci, ki so pokrivali prve plastenjake v začetku februarja in s  tem tvegali podrtje plastenjakov zaradi spomladanskega vetra ali nenadnega snega, bodo na trg v manjših količinah dobavili prve plodove že v naslednjih dneh, okoli velikonočnih praznikov.

  Lansko sezono, ko je zaradi zelo dolge zime pri nas vsa jagoda odgnala in na koncu dozorela skoraj sočasno, je bila obiralna sezona zelo kratka in jo je bilo z obstoječimi plastenjaki nemogoče podaljšati. Rezultat je bil, da je preveč plodov prišlo na trg naenkrat, kar je povzročilo mnogo preglavic pri prodaji. Da je bila smola še večja, se je enako zgodilo tudi drugod po Evropi in sezona je bila predvsem pri večjih pridelovalcih, ki so s prodajo bolj vezani na trgovske verige, res za pozabo.

  Letos so pa vsi ukrepi za pozgodnjevanje sezone, kot so sajenje zgodnjih sort, zelo zgodnje kompletno pokrivanje plastenjakov, zelo zgodnje čiščenje sadik, pokrivanje s koprenami, bogato obrodili sadove in trud bo poplačan z res zgodnjim pridelkom. Razlika med prvo in zadnjo obrano jagodo bo lahko vsaj dva meseca, kar bo pomenilo ob približno enaki površini nasadov precej manj ponudbe plodov sočasno, manj pritiska na ceno, manjše potrebe po obiralcih in upajmo posledično tudi boljšo ceno plodov.

  Kako bo tržišče odreagiralo na zgodnejšo ponudbo domačih plodov bomo kmalu videli, saj je trenutno na prodajnih policah še kup plodov iz Španije, Severne Afrike, Italije po zares zares nizkih cenah. Ampak ponavadi se cene ob pojavu prvih domačih jagod krepko dvignejo. Če bodo plodovi domačih pridelovalcev boljši od tujih, bolj sveži, bolj dišeči, bolj zrelo obrani, dejansko ni strahu, da ne bi bilo tako. Če bodo pa padli v isti lonec s tujimi in bo edini parameter cena, se nam slabo piše. Nekaj premika je bilo narejeno s kartonsko embalažo, sortiment domačih pridelovalcev je takšen, da omogoča okusne plodove, le pridelati in obrati jih je potrebno na način, da se bo naredila razlika.

  Včeraj je bilo pri oddaji Ljudje in zemlja rečeno, da kupci cenijo boljšo kvaliteto, torej je le treba poslušati kupce in jim ponuditi nekaj res dobrega, pa se za prihodnost domače pridelave jagod ni treba bati. 
  © 2019 predikat.si