Izdelkov: 0

Nujna spomladanska opravila v nasadih dvakrat rodnih malin

Opravila, ki jih je potrebno opraviti ob posameznih tehnologijah pridelave so različna. Vestno preglejte nasade in ukrepajte. Za večino spomladanskih ukrepov je še primeren čas.

Pridelava na lanskoletnih in letošnjih poganjkih (dve obiralni obdobji)

V zavarovanih prostorih (tuneli) boste tisti, ki ste pustili enoletne poganjke (rozge), v nekaj tednih že obirali prve plodove. Letošnji poganjki, na katerih bodo plodovi začeli zoreti julija, so že dosegli višino okrog 0,7 m ali več.

Maline - nujna spomladanska opravila. Foto Anže Turk (Kmetija Jarkovič).
Foto Anže Turk (Kmetija Jarkovič)

V tem obdobju je potrebno redčenje poganjkov. Pri sistemu 'dveh obiralnih obdobjih' je potrebno paziti na zračnost rastlin. Na tekoči meter pustimo od 5 do 8 letošnjih poganjkov. Pustimo vedno močne poganjke, ki niso obtisnjeni ob agotekstil ali folijo. Ranjena skorja je pogosto vhodno mesto za glive sušice in hržice. Spodnji del poganjkov lahko poškropite z bakrenimi sredstvi in s tem rastline obvarujete pred okužbami. CUPRABLAU Z 35 WG je v pridelavi malin dovoljen le do brstenja. Kasneje lahko uporabite listno gnojilo, ki vsebuje baker: Labicuper, Copfort ali Cuprovin 50. Zaradi sočasnega zorenja in rasti poganjkov je zatiranje sušice v kasnejšem obdobju zelo oteženo.

Nujno je potrebno zmerno zalivanje in zmerno dognojevanje. Ob pretiranem dognojevanju z dušikom je nevarnost okužb s sušico in večja prisotnost uši večja. Dognojevanje dvakrat rodnih malin naj se zaključi v poletnih mesecih (najkasneje avgusta).

V tehnoloških navodilih 2/2020 smo podrobneje obdelali namakanje jagod. Večina nasadov je še vedno preobilno namakanih in priporočamo, da preberete prispevek.

Na spletni strani ARSO Meteo imate podatke o potencialni Evopotranspiraciji (ET) za vaše območje.

Najenostavnejši izračun namakalnega obroka, ki je najbližji približek optimumu je sledeč: če na dan iz tal in rastline izhlapi 3 l/m2 (podatek iz ARSO meteo spletne strani), naj bi z namakanjem nadomestili del tega primanjkljaja. Ker pokrovna tkanina zadržuje izhlapevanje, naj bi bil namakalni obrok cca 25% manjši od ET vrednosti, oziroma 2,25 l/kvadratni meter.

Pri uporabi gnojil potom namakalnega sistema se držite priporočil proizvajalca. Običajna koncentracija gnojil v vodi je 1 g/l vode (0,1 %).

Po obiranju pridelka na lanskoletnih poganjkih, takoj izvedite rez, da boste povečali zračnost rastlin. Poganjke, ki so odrodili, režite čim bolj pri
tleh, zato da odstranite potencialni vir bolezni. Porezane poganjek (rozge) takoj odnesite iz nasada.

Pridelava na letošnjih poganjkih (eno obiralno obdobje)

Tisti, ki pridelujete v tunelih, imate poganjke visoke do 0,7 ali več metra. Nujno morate opraviti redčenje. Na tekoči meter pustite 5 do 8 poganjkov. Če ste nasade pokrivali pozno, so vam verjetno vršički pomrznili in imate razvejane poganjke (glej sliko). Še vedno je čas, da poganjke ustrezno preredčite. Pustite pokončno rastoče, nerazvejane poganjke ali pa razvejanim poganjkom odrežete stranske poganjke. Lahko se odločite tudi zato, da pustite manj razvejanih poganjkov. V tem primeru se morate zavedati, da bodo rastline nižje, z manj pridelka.
Če so poganjki zelo razvejani vam svetujem, da jih porežete do tal. Pri tem morate računati na kasnejši, vendar enako velik pridelek

Zalivanje in dognojevanje je enako pri vseh sistemih gojenja dvakrat rodnih malin.
Varstvo rastlin pred sušico je v tehnologiji enega obiralnega obdobja enostavnejše, saj ni prekrivanja različnih faz. Nadaljnje varstvo je enako pri vseh tehnologijah.

Maline - razlika v rasti nerzvejanih in razvejanih poganjkov
Razlika v rasti nerzvejanih in razvejanih poganjkov

Pridelava na prostem ali v zavarovanem prostoru

V letošnjem letu so skoraj povsod poganjki malin pozebli, zato je razvejanost poganjkov zelo velika. Nujno je potrebno redčenje!

Maline - nujno je potrebno redčenje!

Sredstva za varstvo rastlin in listna gnojila dovoljena v tem obdobju razvoja malin

Škodljivi organizem Sredstvo za zatiranje
Malinova sušica SIGNUM
Listna gnojila na osnovi bakra v spodnji del rastline (LABICUPER, COPFORT, CUPROVIN 50)
Malinova rja MAVITA 250 EC
MICROTHIOL SC
DIFENZONE
SCORE 250 EC
Siva plesen PYRUS 400 SC
SERENADE
SIGNUM
SCALA
TELDOR
Pepelovka BIOTIP SULFO 800 SC
TIOVIT JET
Uši NATURALIS
dodajte močilo WETCIT
Rastlinjakov ščitkar BOTANIGARD WP
REQUIEM PRIME
Pršica KANEMITE SC
Plodova vinska mušica LASER 240 SC
LASER PLUS

PREDIKAT E-NOVICE

Čakajo vas strokovno / izobraževalni članki in akcijska ponudba izdelkov.
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×