Izdelkov: 0

Nove sorte jagod 2021

Nove sorte jagod 2021
Vsako leto pride na trg 20 do 30 novih sort jagod. Res, da niso vse primerne za vsa območja, ampak vseeno je ta številka ogromna. Mnogo jih gre kmalu v pozabo, tu in tam pa se kakšna tudi obdrži. Danes je pri jagodi tudi nekaj novih klubskih sort, ki se lahko gojijo in prodajajo le v zaprtih skupinah pridelovalcev in trgovcev. Mnogo je govora o potrebi po uvajanju novih sort, o sortni pestrosti in o različnih sortah za zagotavljanje čim daljše sezone obiranja.

Tu se pridelovalci zelo razlikujejo med sabo. Nekateri želijo čim prej sami preizkusiti novitete, drugi počakajo, da jih najprej testira sosed, spet tretji pa vztrajajo pri preverjenih zadevah.

Naj omenim, da nekateri še vedno sadijo Marmolado … Zakaj pa ne?

Saj jih lahko razumemo. Na spodnji sliki lahko vidimo vso pestrost jagodnega sortnega izbora, ki je v uporabi pri nas. Na mizi je preko 20 različnih sort, vsaka s svojimi lastnostmi, specifikacijami. Potem se pa naj pridelovalec odloči? Ni enostavno.

Nove sorte jagod 2021

Graf 1: Sortiment enkrat rodnih sort, posajen v SLO v letu 2020

Na grafu 1 je predstavljena razdelitev enkrat rodnih sort, ki so se letos sadile pri nas. Sorta Clery očitno kar močno vodi. Njeni začetki pri nas segajo nekje v leto 2003-2004, kmalu pa je postala dominantna in je takšna še vedno. Sledijo ji sorte Joly, Dely in ostale v precej manjšem obsegu pridelave.

Nove sorte jagod 2021

Graf 2: Razdelitev sort po tipu

Če primerjamo razmerje med enkrat in večkrat rodnimi sortami, vidimo, da pri nas močno prednjačijo enkrat rodne, sezonske sorte (Graf 2)
Selekcionarji danes pri novih sortah iščejo predvsem:
  • okus – zahteve kupcev
  • obstojnost plodov – zahteve trgovcev
  • barvo – zahteva trga
  • obliko – zahteva trga
  • močno, odporno sadiko z visokim pridelkom – zahteve pridelovalcev.
Komu uspe vse to združiti v eni sorti, je zmagovalec na trgu.

Mimo so časi, ko smo iskali le visok pridelek, ko pa je šla pošiljka jagod z domačega dvorišča, je to postal problem nekoga drugega, ne več pridelovalca.
Pa poglejmo, kaj je uspelo narediti selekcionarjem v zadnjem času. Predstavil bom le nekaj novosti, za katere skupaj s stroko ocenjujemo, da bi lahko bile zanimive za nas, pa tudi zakaj je tako.

Nove sorte jagod 2021

LYCIA je novost iz Italije, iz istega vira kot so Clery, Joly in ostale.

Sorta je srednje zgodnja, zori nekaj dni za sorto Clery, srednje bujna, odporna na glavne bolezni, pod določenimi pogoji še enkrat zacveti, je zelo rodna.
Plod je debelejši kot pri Clery, izrazito podaljšane, pravilne oblike, povrhnjica čvrsta, okus pa res dober, sladek, z nižjo kislino.
Sorta je po prvih izkušnjah primerna za naše območje za popestritev sortimenta v zgodnejši sezoni zaradi zanimivega okusa in visokih vrednosti sladkorja.
Odlično se je letos jeseni pri nas pokazala tudi v substratu – res izreden okus.
Mislim, da ima Lycia pri nas perspektivo.

Naslednja od novosti prihaja iz nove selekcijske firme Berrylab, to je sorta SANDRA. Po podatkih selekcionarjev je sorta res zgodna, zori nekaj dni pred sorto Clery, rastlina je močna, neobčutljiva na bolezni, razen na oidij, pridelek dokaj velik, plod pa je srednje debel, okusen in sladek.

Nove sorte jagod 2021

Za nas bi bila zanimiva za uvajanje predvsem zaradi svoje ekstremne zgodnosti. Če bi na njej izvedli še nekaj tehnoloških ukrepov, s katerimi bi še bolj prispevali k zgodnosti, kot so zgodnje pokrivanje, koprene, bi si lahko s Sandro močno podaljšali sezono obiranja. Vemo tudi, da kdor prvi začne, prvi zasede mesto pri kupcih. Lastniki sorte so ji dodali slogan ''Začni sezono s sladkobo''. Bomo videli, če bo res. Letos so bile pri nas posajene že malo večje testne površine, tako da prve rezultate pričakujemo aprila 2021.

Iz istega gnezda kot Sandra prihaja še ena novost, in sicer sorta FEDERICA, ki je za razliko od Sandre zelo pozna in bi pri nas lahko postala pomembna za podaljševanje sezone obiranja. Vse pozne sorte, ki jih imamo sedaj na razpolago, niso ravno neki vrhunci. Rastlina Federice pa je zelo močna, zdrži na vročini, srednje rodna, plodovi pa debeli, malo temnejši, upajmo, da ne pretemni.

Nove sorte jagod 2021

Namen uvajanja sorte Federica je podaljševanje sezone.
Torej imamo od novitet eno okusno, ekstremno zgodnjo sorto Sandra, eno okusno, srednje zgodnjo sorto Lycia ter eno pozno sorto za zapolnjevanje luknje na koncu sezone Federica.
Od večkrat rodnih sort je težko omeniti kaj bistveno dobrega novega. Tu bomo morali biti verjetno še nekaj časa zadovoljni s sorto Capri, ki pri nas zavzema preko 80 % tržni delež pri profesionalnih pridelovalcih.
Še ena od novosti, ki prihaja iz Italije, je Fragola bianca N5, beloplodna sorta, ki je izrednega okusa, skriva v sebi mnogo arom, visoke stopnje sladkorja ter tisto, kar nima vsaka – belo barvo.

Nove sorte jagod 2021

Namen vpeljave je popestritev obstoječe ponudbe jagod, za dekorativne namene, za posebne trge in za posebne kupce.

Nove sorte jagod 2021

En primer pakiranja beloplodne jagode. Vam je všeč ideja?

Naj za zaključek dodam, da se vsak pridelovalec sam odloča, kaj bo sadil, katere sorte, kdaj, koliko, ampak na koncu pridelovalne razmere pri posamezniku in kupci vseeno zmagajo pri odločitvi.
Vse sadike novih sort bodo po prednaročilu na razpolago pri nas od pomladi 2021 dalje.
 
Peter Molan

PREDIKAT E-NOVICE

Čakajo vas strokovno / izobraževalni članki in akcijska ponudba izdelkov.
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×