Izdelkov: 0

KLODIA in GIUSY

Sorti Klodia in Giusy sta noviteti iz Italije, ki prihajata iz iste selekcijske hiše kot standardne sorte Clery, Joly, Dely in ostale. Namen introdukcije je bil razširitev sortimenta v zgodnjem obdobju obiranja.

Kot perspektivni sorti sta bili pri nas prvič širše predstavljeni in testno posajeni v sezoni 2022, tako da prve lokalne rezultate lahko pričakujemo letos spomladi.

Po prvih podatkih iz Italije predstavljamo osnovne lastnosti sort:

KLODIA in GIUSY
Klodia
je srednje bujne, pokončne rasti, z odlično toleranco na listne in koreninske bolezni. Primerna je za pridelavo v tunelih in na prostem.  Plodovi so svetlordeče barve, okusni, koničasti in lahki za obiranje. Sezona obiranja je enakomerna in podaljšana. Sorta ima tudi tendenco drugega podaljšanega cvetenja, s katerim se lahko močno poveča pridelek.

Čas zorenja je cca. 1 do 3 dni za sorto Clery. Primerna je za prodajo preko veleprodaje in tudi na drobno.
KLODIA in GIUSY
Giusy
je srednje bujne, pokončne rasti, z odlično toleranco na listne in koreninske bolezni. Tudi Giusy je seveda primerna za pridelavo v tunelih in na prostem.  Plodovi so debeli, koničasti, izenačeni in lahki za obiranje.

Sezona obiranja je za razliko od Klodie zelo skoncentrirana, tako da se večina pridelka doseže že v krajšem zgodnjem obdobju, kar je lepo razvidno iz spodnjega grafa.
KLODIA in GIUSYGraf 1: Časovna primerjava razporejenosti obiranja med sortami Klodia, Giusy in Clery.
 
Čas zorenja je cca 3 do 5 dni za sorto Clery. Primerna je za prodajo preko veleprodaje.

Spodnji graf prikazuje primerjavo debeline plodov in sladkornih stopenj med soratmi Klodia, Giusy in Clery

KLODIA in GIUSY

Graf 2: Primerjava debeline plodov in sladkornih stopenj med sortami Klodia, Giusy in Clery
 
Iz teh podatkov je verjetno razvidno, da imata sorti velik potencial pri pridelovalcih, ki iščejo visok pridelek. Seveda bo pa več podatkov na razpolago meseca maja, ko bomo tudi pri nas poizkusili prve plodove novitet Klodia in Giusy.
 

PREDIKAT E-NOVICE

Čakajo vas strokovno / izobraževalni članki in akcijska ponudba izdelkov.
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×