Izdelkov: 0

Kako do zgodnje jagode?

Spoštovani pridelovalci jagod!
Kako do zgodnje jagode?
Kljub temu, da smo šele februarja, ste nekateri pridelovalci jagod že pošteno zavihali rokave. Prvi oziroma najhitrejši ste že pokrili jagodne tunele s folijo. Vsi si želite pridelka čimprej. V naslednjem članku predstavljamo, kaj vse potrebujete, da bo vaša jagoda med prvimi na trgu.

Večina vas ima jagodo pokrito z klasičnimi jagodnimi tuneli, zato bomo tudi mi govorili o njih.

Kot prvi ukrep v nasadih, ki se ga lotimo, je pokrivanje tunelov z folijo. Seveda ni vseeno, s kakšno. Če bo folija na vaših tunelih nova, bo posledično do sadik prišlo več sonca. Starejša, kot je folija, manj svetlobe prepušča, kar povzroča nekoliko kasnejši pridelek.

Drug ukrep je oblačenje vaših tunelov v neko ''obleko''. Z drugimi besedami – tunele je potrebno zapreti tudi na bočnih in čelnih delih. Marsikdo to počne z navadno folijo. S tem morda doseže kakšno stopinjo več v tunelih, ampak je zračenje bistveno slabše,kot če bi uporabili mrežo proti pozebi oziroma »arricover«. Priporočamo, da povsod uporabite mrežo širine 4 m. Na bokih jo prepognete in uporabite dvojno plast, na čelih pa enojno.
Kako do zgodnje jagode?Kako do zgodnje jagode?

Potem se lotite čiščenja jagod. Vse suhe in odmrle liste odstranite in jih odnesite iz nasada. Nikar jih ne puščajte v nasadu, saj tako nastanejo idealni pogoji za razvoj raznih bolezni. Ob čiščenju bodite obenem pozorni, če je dež z jagod spral zemljo ali če sadike niso dovolj čvrsto v zemlji. Če je potrebno, dosujte zemljo in jih malo stisnite.

Ko jagode očistite, jih pokrijte s kopreno proti pozebi. Če želite imeti čim zgodnejši pridelek, sadike pokrijte z dvojno kopreno. Na začetku je naš cilj, da bi karseda hitro ogreli zemljo. Dokler ta ni dovolj topla, tudi jagode ne bodo pognale. Ampak ne pozabite potem v času rasti, ko se dovolj ogreje, eno plast odstraniti.
Kako do zgodnje jagode?

Ko ste naredili vse zgoraj opisane ukrepe, bi marsikdo pomislil, da ste naredili absolutno vse, kar je mogoče. Radi bi vas opozorili še na par podrobnosti, ki mogoče lahko rešijo vaše tunele, kasneje pa tudi pridelek.

Če prihajate s področja z močnejšim vetrom, absolutno vaše tunele zavarujte s protivetrno mrežo. Priporočamo, da jih zaščitite vsaj iz smeri, od koder po navadi piha močneje.
Kako do zgodnje jagode?

Nikar ne pozabite tudi na sidranje tunelov, kar bo preprečilo morebitno podiranje, hkrati pa vam bodo vrvice do sider služile kot opora za mrežo proti pozebi.
Kako do zgodnje jagode?

Za konec bi vas opozorili še na največji strah vseh pridelovalcev jagod, ki svoje jagodne tunele pokrivajo zgodaj. To je seveda sneg. Vsi, ki se z jagodo srečujete prvič oziroma še nimate izkušenj – resnično vas opozarjamo, da jagodni tuneli ne zdržijo snega, oziroma ga zdržijo zelo malo. S tunelov ne zdrsne in zato ves ostane na njih. V času sneženja je torej potrebno otresati tunele, in sicer takoj, ko pade nekaj centimetrov snega. Pazite, da ne bo prepozno, kajti škoda bo v tem primeru velika. Na sliki spodaj je prikazano stanje po sneženju, če ste ukrepali pravilno in pravočasno.
Kako do zgodnje jagode?

Kako do zgodnje jagode?

Če pa niste ukrepali oziroma prepozno, ko je snežilo pa je rezultat takšen kot je na sliki spodaj.
Kako do zgodnje jagode?

Vsem pridelovalcem jagod želimo zelo uspešno sezono. Naj se jagodna sezona 2021 začne!
Kako do zgodnje jagode?

 

PREDIKAT E-NOVICE

Čakajo vas strokovno / izobraževalni članki in akcijska ponudba izdelkov.
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×