Izdelkov: 0

ENROSADIRA ALI CLARITA?

ENROSADIRA ali CLARITA?
Pri pridelovalcih malin prihaja v zadnjih letih do mnogih sprememb. Pridelava se seli iz tal v substrate, enkrat rodne sorte se počasi zamenjujejo z dvakrat rodnimi, prav tako pa se sorte vedno pogosteje menjujejo.
Pred leti sta bili pri tržnih pridelovalcih sorti 'Autumn bliss' in 'Himbo top' glavni dvakrat rodni sorti, kasneje ju je nasledila 'Polka' in kmalu za njo še 'Amira'. A vse te so počasi utonile v pozabo, zamenjali sta jih najprej '‘Enrosadira’' ter kmalu za njo še novost iz Italije - '‘Clarita’'. Seveda pa na vrtovih, kjer vrtičkarji redkeje zamenjajo sadike, 'Polka' še vedno kraljuje.
Vprašanje pa je, katera od novih sort bo najbolj priljubljena pri nas. Obe sta odlični, rodni, okusni, obstojni, torej imata vse, kar pridelovalci iščejo. Vseeno pa se med sabo razlikujeta v nekaterih pomembnih podrobnostih.
Pa si jih oglejmo.

Čas zorenja
‘Enrosadira’ zori približno 7 do 10 dni prej od ‘Clarite’, kar je pomembno za uspešen začetek sezone. Seveda se ta razlika pri drugem pridelku nekako zmanjša. Pomembno je, koliko časa lahko jeseni traja obiranje. V letošnji topli in dolgi jeseni je obiranje obeh potekalo zelo dolgo, mogoče je lahko '‘Clarita’' zdržala nekoliko nižje temperature. Je pa res, da v prvi sezoni po sajenju lahko zaradi zamika v začetku obiranja pride do razlike v skupnem pridelku v prid ‘Enrosadiri’.

Plod
Plod pri ‘Enrosadiri’ je zelo debel, malo bolj podolgovat, podoben 'Tulameenu', pri ‘Clariti’ pa je plod prav tako precej debel, a krajši, bolj okrogel. Pri obeh pa lahko rečemo, da so plodovi izjemno obstojni. Plodovi 'Clarite' so malce svetlejši, še posebej je to lahko opazno kakšen dan po obiranju, ko ‘Enrosadira’ prej potemni. O okusu pa so mnenja deljena, preference so različne, pri obeh sortah pa se strinjamo, da sta obe nadpovprečno sladki. Poleti, ko so temperature višje, je ‘Clarita’ slajša, jeseni pa se zgodi ravno obratno. Kar se tiče obiranja plodov, je razlika vidna predvsem jeseni, ko se ‘Clarita’ zaradi bolj zadebeljenega kocena težje obira kot ‘Enrosadira’.

Rastlina
‘Clarita’ daje za razliko od ‘Enrosadire’ manj poganjkov takoj iz tal, kar ima za kasnejši rezultat nekoliko manj dela pri čiščenju in redčenju poganjkov. Izboljša se zračnost v spodnjem delu rastline. Ker so stranski poganjki krajši, načeloma ne potrebujejo stranske opore. Se pa zaradi tega bistveno poveča učinkovitost obiranja, saj plodov ni treba iskati med trnastimi poganjki in velikimi listi. Če se kot pridelovalec odločite za dvojno obiranje, imate spomladi zaradi tega pri rezi več poganjkov za izbiro rodnega lesa pri ‘Enrosadiri’, kot pri ‘Clariti’.

Vsekakor pa pridelovalce, ki boste na novo sadili malino spomladi, čakajo sladki problemi, ko se bo treba odločiti med dvema vrhunskima sortama, kar nedvomno (zaenkrat) ‘Enrosadira’ in ‘Clarita’ sta.
Ker se zavedamo, da bi marsikdo želel svojo obiralno sezono tudi podaljšati s kakšno drugo res dobro pozno sorto, lahko v debato vpeljemo še sorto 'Optima', o kateri pa več v naslednjih objavah.

Peter Molan

PREDIKAT E-NOVICE

Čakajo vas strokovno / izobraževalni članki in akcijska ponudba izdelkov.
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×