Izdelkov: 0

ENROSADIRA® - sadike malin

Sadike malin - ENROSADIRA
V tem obdobju že lahko damo prve ocene glede novih sort malin, katere na novo preizkušamo pri nas.

Najbolj na široko se je letos zasadila sorta Enrosadira®, poleg nje še sorta Regina in tri novitete iz Italije – Clarita, Eros in Optima. Od enkrat rodnih sort je na preizkušanju sorta San Raphael, ki prihaja iz Španije.

Danes malo več o sorti Enrosadira®

Kot je bilo že omenjeno spomladi, je Enrosadira® trenutno ena najbolj perspektivnih dvakrat rodnih sort malin. Letos je končno prispela do naših pridelovalcev in kot lahko zaključimo pred koncem prve sezone, se je splačalo potruditi, da smo prišli do nje. Tudi pridelovalcem se je splačalo malo tvegati in jo vključiti v svoj pridelovalni program brez neke resne introdukcije.

Konec aprila in v začetku maja so bile posajene prezimljene in toletne zelene sadike. Sadike so zelo hitro in enakomerno začele z rastjo in že v koncu julija se je začelo s prvimi obiranji.

Sorta Enrosadira® je pokazala, da je zares zgodnja, sadika robustna, poganjki močni, plod pa debel, koničast, svetel, ki po obiranju ne potemni. Lahko se ga da obirati, ko še ni popolnoma zrel, kar je na žalost zahteva trgovcev. Obstojnost plodov je res odlična. Kdor bo puščal letošnje poganjke za prvi pridelek naslednje leto, bo imel mogoče težave, ker so poganjki precej debeli, takšni pa ponavadi niso najbolj odporni na nizke zimske temperature. To bomo videli spomladi. Mogoče bi bilo boljše, da se za ta namen vzgaja poseben dodaten poganjek, ki bi izraščal pozneje in ne bi rodil to jesen ali se pusti kakšen poganjek več že v osnovi. Kdor se bo odločil le za drugo obiranje, se bo izognil tem problemom.

Preizkušnja je bila narejena tudi s sajenjem sorte Enrosadira® v kokosovem substratu v loncih, kjer je v primerjavi s sajenjem v tla rastni in rodni potencial še precej večji. Važno pa je, da se pri sajenju v substrat zagotovi redno in enakomerno dovajanje vode s hranili na osnovi analize vode in temu prilagojenega gnojilnega načrta. Brez avtomatizacije namakanja je zadevo v substratu težko speljati.

Za resne pridelovalce je pa že samoumevno, da se nasad zaščiti s plastenjakom, s čimer se zmanjša potreba po varstvu rastlin, obiralna sezona pa se podaljša pozno v jesen.

Seveda ne bomo smeli pozabiti na plodovo vinsko mušico, katero bo verjetno treba preganjati s kombinacijo kemičnega varstva, feromonskih vab in protiinsektnih mrež.

Peter Molan
Sadike malin - ENROSADIRASadike malin - ENROSADIRASadike malin - ENROSADIRA

 

Imate vprašanja?

Tukaj smo, da odgovorimo na vsa  vaša vprašanja.
Lahko nas pokličete na 07 477 85 08 ali izpolnite spodnji obrazec.
Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

PREDIKAT E-NOVICE

Čakajo vas strokovno / izobraževalni članki in akcijska ponudba izdelkov.
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×