SI  HR
  +386 7 477 85 08

  Sajenje jagod 2019 - dopis

  Objavljeno: 04.06.2019

  Nekaj navodil in napotkov za sanjenje jagod

  pri nekaterih pridelovalcih se počasi končuje glavna obiralna sezona jagod 2019, pri drugih se šele zares začenja. Pa na tako malem območju, kot je Slovenija. Noro!

  Si po tako deževnem maju še kdo predstavlja imeti nasad jagod na prostem?

  Si še kdo upa saditi jagode brez možnosti pokrivanja nasada s folijami za zaščito pred dežjem ali brez kopren in mrež proti nizkim temperaturam?

  Verjetno ga ni junaka, sploh ker je jasno razvidno, da zadeva deluje.

  Sezona je dolga, že samo z eno sorto se je lahko s postopnim pokrivanjem doseglo, da je obiranje trajalo več kot en mesec. Nekateri pridelovalci pa ste z namenom raztegovanja obiralne in prodajne sezone sadili več sort, od zgodnjih do poznejših, temu primerno pa tudi pokrivali in čistili nasade postopno, nekatere šele tik pred cvetenjem. In tisti ste letos zmagali.

  Ne glede na vse pa je pred vami že nova ponudba sadik jagod in ostalih materialov, potrebnih za napravo nasada. Kot vidite v ponudbi, pri sortah ni večjih novosti. Pri nas in tudi drugod po srednjem delu Evrope kraljuje sorta Clery, katere je posajeno že več kot polovica. Sledita ji Joly in Asia, od zelo poznih sort Laetitia ter še Dely za specialiste. Pri večkrat rodnih sortah je v večini še vedno sorta Capri. Od novitet lahko letos predstavimo sorto Lycia, ki zori v času Cleryja, le plodovi so precej bolj podolgovati, svetli, čvrsti, okus je soliden. Prihaja pa kar nekaj novih sort, pri katerih selekcionarji iščejo predvsem okus, odpornosti na bolezni ter obstojnost plodov. Rodnost tako postaja sekundarnega pomena. Na vas pridelovalcih pa je, da boste ponudili bolj sveže obrane, dišeče in slajše plodove od tujih.

  Način sajenja se vse bolj obrača v prid enovrstnim sistemom, seveda se pa vsak pridelovalec odloča tudi na osnovi lastnih izkušenj in prepričanj.

  Kot veste, je jagoda kultura, ki mora biti pri profesionalnem pridelovanju urejena s kapljičnim namakalnim sistemom. Kot pomoč pri postavitvah namakalnih sistemov lahko na naši spletni strani najdete priročnik (KLIKNI), ki smo ga priredili po predlogah namakalne firme TORO. Upamo, da boste v njem našli čim več zanimivih in uporabnih vsebin.

  Pred novo sadilno sezono vam zato želimo, da dobro zaključite sezono 2019, se pravilno odločite za izbor sort, način sajenja ter dobro pripravite tla.

  Za kakršnakoli vprašanja pa veste, da se lahko obrnete na ekipo Predikata d.o.o. iz Zdol.

  Pozdrav,
  Peter Molan  
  © 2020 predikat.si